VBK 60 år 1981

NIO år kvar till jämna slängar…

Preven Svedberg: Alltid inspirerande att jobba med VBK!

Förre rikstränaren Rudolf “Preven” Svedberg har alltid gillat VBK, som han anser vara en synnerligen välskött klubb.

— Det kändes alltid inspirerande att komma till Västerås. I VBK var grabbarna alltid villiga att underkasta sig en gedigen träning med landslagsmännen Jan Kårström, Kjell Fernström och Sven-Allan Olsson på topp.

— Till saken hör ju också att klubben som sådan var välskött. De som stod i ledningen hade en åstundan att skapa en elitklubb med massor av ungdomar i rekryteringsleden.

Lovorden kommer från förre rikstränaren Preven Svedberg, som under hela 60-talet var en ofta sedd gäst i Västerås Brottarklubb. Och inte bara gäst, lika ofta kom han på yrkets vägnar för att under en vecka eller två drilla landslagsbrottarna.

— När man planerade för att åka till Västerås, så visste man att där mötte ett gäng grabbar som hade kondition och lust för att träna hårt. Det såg klubbens egen tränare, Anders Hedström, till att de var.

— Och sånt är inget som man bara kan mana på. För att kunna känna för klubben och kamraterna måste det finnas gemenskap, och det fanns i Hedströms gäng.
Preven myser belåtet när han böljar söka i minnet efter de många namnen i klubben.

— Kårström, Sven-Allan och Fernström har jag nämnt. Med beundran minns jag också killar som Rolf Blom, “Berra” Andersson, Leif Fredriksson och Norström, vad var det ni kallade honom? — ja visst ja, Minken hade han som smeknamn.

— Leif Fredriksson gillade jag för den öppenhet han alltid visade. Det var synd att han började med brottningen så sent. Om han börjat som ung pojke, kunde det mycket väl ha blivit en stjärna av honom.

Men kors då, fortsätter Preven — jag höll på att glömma alltid pigge Hans Höglund. Det var inte meningen. Hasse var ju på något vis ett med klubben.

Med Höglund kommer Preven på ytterligare ett namn. Antero Henttunen var också en verkligt fin pojke. Med lite extra go inombords skulle han ha nått absoluta toppen.

— Och i det här ögonblicket kommer jag på en till, Jonny Spjuth, som blev anlitad i landslaget ett par, tre gånger…

— Sedan undrar jag, om ni i Västerås BK egentligen begrep hur bra som brottare Sven-Allan Olsson var. För han var verkligt bra. Hade han bara fått den VM-medalj han var så nära, då hade han med all säkerhet blivit ett stort internationellt namn.
VBK med Mälarcupen och allt annat, det glömmer inte Preven Svedberg.

— Nej, för mig framstår VBK som en fin klubb. Det är roligt att komma dit, om inte annat, så för att få träta lite med Egon Hallström…

STIG STIPELIUS

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

På Twitter

Fel: Twitter svarade inte. Vänta några minuter och uppdatera den här sidan.

Västerås Brottarklubb 100 år

Den stora dagen18 november, 2021
3 år tills det är dags.
%d bloggare gillar detta: